PIET Moodshop | PIET Moodshop | blog | PIET moodshop loves … Animaux Speciaux!
Designer / 23 maart 2016 / Christophe

PIET moodshop loves … Animaux Speciaux!

Jeroen Lemaitre, een jonge Belgische ondernemer en kunstenaar uit Leuven creëert onder het label Animaux Speciaux echte treasures: opgezette dieren met een artistiek kantje. Zijn webshop en zaak in Leuven zijn een walhalla met onmisbare statement pieces voor het interieur.
Niet alleen wij zijn grote fan, ook Mauro Pawlowski, Jeroen Meus, Joy Anna Thielemans, Tiany Kiriloff en Siska Schoeters weten de ontwerpen te smaken.

"Als kleine jongen was ik gefascineerd door de wonderen van de natuur. Het werd dan ook snel duidelijk dat ik wilde ingaan tegen the system."

 

 

Wat doet Animaux Spéciaux precies?

Ik werk als taxidermist-entomoloog in opdracht van particulieren, ontwerpers, designers en musea. Eind 2014 werd ik voor het eerst opgemerkt door het Musée des Arts Décoratifs in Parijs. Dat museum heeft mijn werk naar aanleiding van de tentoonstelling Taxidermie in de boetiek tentoongesteld en verkocht. Animaux Spéciaux draait om karaktervolle, eigenzinnige objecten maken met een verhaal. Statement pieces als het ware voor mensen of handelszaken die hun interieur een extra laagje vrolijkheid of mystiek willen meegeven. In mijn werken zit magie, vintage en een tikkeltje junglesfeer. De treasures zijn bijna altijd vondsten uit de natuur gecombineerd met wat luxe, zoals een glazen stolp. 

Waarom koos je voor een job als taxidermist?

Als kleine jongen was ik gefascineerd door de wonderen van de natuur. Het werd dan ook snel duidelijk dat ik wilde ingaan tegen the system. Al van kleins af kom je in een grijs systeem terecht. Eerst het lager onderwijs, dan naar de universiteit om tot slot in een groot bedrijf te belanden waar je voor iemand werkt en beperkt wordt in je creatieve vrijheid. Ik ben een dromer en wil zaken creëren die ingaan tegen die grijze, saaie en vijandige wereld. Mijn hobby combineren met mijn beroep vind ik fantastisch. Anderen prikkelen met mijn creaties geeft me een enorme voldoening.

In België is dieren opzetten nog iets van ‘oude mensen’, maar bij onze noorderburen groeide het opnieuw uit tot een trend. Veel jonge meisjes worden daar taxidermist. Mijn drie maanden stage liep ik dan ook bij een taxidermist in Nederland. 

Het heerlijke aan mijn zelfstandigenbestaan is dat ik in contact kom met een heleboel inspirerende mensen. Sinds kort verhuur ik via Airbnb een appartement in Antwerpen. Ook daar leer ik iedere keer opnieuw boeiende mensen kennen die mij inspiratie geven en mij stimuleren om nog verder te gaan in wat ik doe. Ik geef toe dat het niet altijd even makkelijk is, maar ik doe het enorm graag. 

Hoe komen de dieren of insecten bij jou terecht?

Ik werk samen met kwekerijen in Azië en Zuid-Amerika. Onlangs bezocht ik er nog eentje in Thailand. Tijdens mijn reizen doe ik veel inspiratie op voor toekomstige projecten. Zo vond ik in Thailand prachtige dromenvangers en zeepaardjes die ik sinds kort in mijn winkel verkoop of waar ik creatief mee aan de slag ga.

De natuur en de jungle in Thailand brachten me echt tot rust. Ook de hotels waar ik verbleef, inspireerden me enorm.

Heb je tips voor mensen die binnenkort naar Thailand gaan?

In Bangkok verbleef ik in een oud koloniaal hotel met een van de prachtigste interieurs waar ik ooit in logeerde. Ik had het gevoel bij een ontdekkingsreiziger te zijn beland. Ze hadden er kasten vol snuisterijen zoals exotische dieren, schelpen, boeken, zelf in elkaar geknutselde vliegtuigen aan de muur … Wanneer je naar Bangkok gaat, neem je het best de Monocle Travel Guide mee. Die leidt je niet langs de platgetreden toeristische paden en geeft je een beter zicht op de échte stad. Mijn volgende reis plan ik zeker opnieuw met zo’n gids. Dankzij de Monocle Travel Guide leerde ik ook Casa Lapin kennen, een koffiebar die wat verscholen ligt in het moderne Bangkok.

Toen ik in Chiang Mai was, ontdekte ik Graph Café: de kleinste koffiebar die ik ooit zag, maar tegelijk ook de stijlvolste. De nitro iced coffees en de matcha latte zijn er to die for! Wanneer je in Chiang Mai bent, moet je zeker ook eens ronddwalen in de Nimman-wijk. Daar vind je enorm veel restaurantjes die het beste van Thailand serveren. Wist je trouwens dat Nathalie Meskens haar tweede Antwerpse restaurant naar deze wijk doopte?

In Pai — ook gekend als hét hippiedorpje van Thailand — verbleef ik in Reverie Siam Resort. Huur er een brommertje en rij zo’n tien minuten noordwaarts van Pai. Daar ontdek je een zalige hotspring die nog niet al te druk bezocht is. In Pai heb je veel verschillende warmwaterbronnen, maar deze springt er qua zuiverheid zeker uit. 

Wat hoop je met Animaux Speciaux nog te bereiken?

Ik zou graag voet aan de grond willen krijgen in Londen. Ik ben daar ook effectief mee bezig. Binnenkort ga ik er een kunstproject voorstellen aan de voormalige directeur van Sotheby’s. Spannend. Ik smijt me helemaal. Geen idee of het iets wordt. Die niet waagt, die niet wint! In Londen kun je trouwens al terecht in The Botanist, een prestigieuze bar waar ik zeven werken voor maakte. Tot slot is het mijn droom om ooit een pinguïn te kunnen opzetten.

 

Deel dit bericht

Vul je e-mailadres in en krijg mijn artikels in je mailbox.