Inspiratie / 8 maart 2017 / Ester

Dagen zonder vlees

Dagen zonder vlees

Dagen Zonder Vlees is volop bezig. Door 40 dagen vlees of vis uit je menu te laten verklein je jouw ecologische voetafdruk en ontdek je dat duurzamer eten ook lekker, creatief en gezonder is! Om je deze week door te helpen hebben we enkele van onze favoriete vegi-receptjes uitgekozen. Deze komen uit deze 3 geweldige boeken: Vegalicious, Aroy Aroy en The Kinfolk Table.

Aroy Aroy

 

Vegalicious

 

The Kinfolk Table

Thaise pompoencurry

  • 300 g pompoen in blokjes
  • 1 dl water
  • 40 g rode curry (zie p.92)
  • 200 g kokosmelk
  • 40 g zoete paprika (puntpaprika)
  • 5 kaffirlimoenblaadjes
  • 20 g olie

Stoof de rode curry 1 minuut in olie. Voeg de pompoen toe en stoof nog 1 minuut. Voeg het water, de kokosmelk en kaffirlimoenblaadjes toe. Laat het geheel even koken, zet het vuur lager en laat nog 10 min sudderen. Voeg de zoete paprika toe en serveer het gerecht met rijst als de pompoen beetgaar is.

Bron: Aroy Aroy, Uitgeverij Luster, pagina 94-95


Gevulde rode ui uit de oven met geurige, gebakken couscous

  • 4 grote rode uien, ongepeld
  • 30 g boter
  • 1/2 theelepel kaneelpoeder
  • 3 eetlepels couscous
  • 3 dl groentenbouillon (recept p.236)
  • 2 eetlepels gehakte gedroogde abrikozen
  • 2 eetlepels geroosterde pijnboompitten
  • 1 eetlepen fijngehakte platte peterselie

Verwarm de oven voor op 200°C. Snijd de bovenkant van de uien eraf en houd achter. Zet de uien in een ovenschaal. Schenk er een wijnglas water bij en besprenkel de uien met wat olijfolie. Dek af en zet 1 uur in de oven. Haal ze uit de oven en hol de uien uit als ze voldoende zijn afgekoeld. Hak het binnenste van de uien grof.

Verwarm 2el olijfolie en 15g boter in een koekenpan. Fruit er de gehakte ui, kaneel en couscous een paar minuten in, tot de couscous goudgeel begint te worden. Schenk er 1dl bouillon bij, voeg flink wat pezo toe en haal van het vuur. Laat 5 minuten staan en voeg er de pijnboompitten, abrikozen en peterselie aan toe.

Vul de uien met dit mengsel. Leg de uiendekseltjes ook in de schaal en giet de resterende bouillon erbij. Leg de resterende boter op de uien en zet alles nog eens 25 min in de oven. 

Bron: Vegalicious, Uitgeverij Terra Lannoo, pagina 178


Salade met pruimen, koriander en verse geitenkaas

  • 4 rijpe pruimen, in partjes gesneden
  • 30 gr babyspinazie, gewassen
  • 100 gr radijsjes, in fijne schijfjes gesneden
  • 2 el wit balsamico azijn
  • 2 el extra vierge olijfolie
  • 115 gr verse geitenkaas
  • 10 gram verse korianderblaadjes

Voorgerechtje voor 4 personen. 
Gooi de pruim, spinazie en radijzen samen in een kom.
Klop de balsamico en olijfolie door elkaar in een kleine kom en voeg wat zeezout toe. Giet voldoende vinniagrette over de salade en verdeel de salade over 4 kleine borden. Werk de salade af met verse geitenkaas en koriander.  

Bron: The Kinfolk Table, Uitgeverij Artisan, pagina 13 (Engelstalig)

Deel dit bericht

Vul je e-mailadres in en krijg mijn artikels in je mailbox.


Reageer op dit artikel

  • Wordt niet weergegeven op de website