Merk in de kijker: Ginderella

Enkele weken geleden bezochten we het brouwkwartier van de firma Heyneman. We hingen er enkele uren aan de lippen van Jan, ongetwijfeld één van de meest gepassioneerde makers die we ooit ontmoetten. Jan en zijn broer Geert, de Gentse stadsecoloog, experimenteren nu al zo’n 30 jaar met wat wij onkruid en zij slecht geplaatste plantjes noemen. Gedreven door hun gedeelde passie voor wat de wilde natuur ons te bieden heeft, startten ze zo’n 6 jaar geleden hun familiebedrijf waarbij Piet Moodshop meteen één van de eerste verdelers werd van hun intussen welbekende Ginderella.

De zaadjes voor Heynsquared werden lang geleden al gelegd toen broer Geert als kind limonade verkocht, gemaakt met wat hij in de eigen tuin aantrof. De jonge natuurliefhebber groeide uit tot een ingenieur met zo’n uitgebreide kennis dat het hem tot een wereldreferentie maakte op het vlak van determineren van planten, hun smaak en eigenschappen. Die kennis vormt de basis van wat er bij Heynsquared wordt gemaakt.

Voor elk van hun producten vertrekken de broers steevast van verse wildpluk op veilige, niet-vervuilde plaatsen. Goed weten wat je plukt is daarbij cruciaal en daar is Geerts kennis onontbeerlijk bij terwijl wat erna komt, het extraheren en destilleren, Jans specialiteit is. Het betrekken van klanten bij die verschillende fasen in het maakproces hoort voor hen bij het verhaal dat ze willen vertellen. Daarom bieden ze af en toe wildplukwandelingen aan waarbij Geert je langs Gentse wegen op sleeptouw neemt en je daarbij laat plukken en proeven van wat uiteindelijk in je glas verwerkt zit.

Drie van de door hen geproduceerde dranken brengen ze zelf op de markt, maar hun grootste business zit hem in het op maat maken voor unieke recepten voor klanten over heel de wereld. Restaurants, cocktailbars en bedrijven doen in grote getale beroep op de broers voor het ontwikkelen van een eigen gin. Samen met de klant bekijken ze wat er rond het bedrijf op goede bodem groeit waarna ze een origineel recept uitwerken afgestemd op wat de klant zelf lekker vindt.

Dat ontwikkelen en produceren vond vroeger plaats in Gent, maar gebeurt door o.a. plaatsgebrek nu in een historisch gebouw in Eeklo. Het gebouw uit de jaren 1500 deed even dienst als museum en later ook als café, maar was oorspronkelijk één van de eerste locaties waar het aroma van de jeneverbes, het hoofdingrediënt van jenever en ook gin, werd gedestilleerd. Vandaag de dag produceren Geert en Jan er naast unieke recepten voor andere bedrijven ook hun drie huismerke. De vermouth Kruit, de sinaasappelwijn/aperitief Virginie en hun Ginderella, een distilled gin op basis van 3 invasieve exoten: Japanse duizendpoot, reuzenberenklauw en de braambes Himalayan Giant verantwoordelijk voor de lichtgele kleur.

Terwijl die ingrediënten geen geheim blijken te zijn, zijn de extractieprocessen het des te meer, want daar kruipt het vele en vooral soms lange werk in vertelt Jan. Elke individuele plant of onderdeel ervan kan voor een heerlijk aroma zorgen, maar het werken met verse ingrediënten is minder evident, want per plant zijn de criteria hiervoor anders. In die 30 jaar hebben Geert en Jan een smaakbibliotheek samengesteld van om en bij de 110 planten waarvoor ze per exemplaar op zoek gingen naar de beste extractiemethode en dat bleek soms een werk van lange adem. Alleen al voor het op punt stellen van het proces bij de Japanse duizendknoop hadden ze een volledig jaar nodig.  

Momenteel is het wachten op het Heynsquared project in functie van het Van Eyck jaar. Het Lam Gods is één van de eerste panelen waarop de natuur min of meer natuurgetrouw afgebeeld wordt en met de kruiden die daarop terug te vinden zijn, ontwikkelen de broers nu een nieuwe gin. Samen met enkele andere ondenemers werken ze ook mee aan een app die je tijdens wildplukwandelingen laat ontdekken wat er op dat Lam Gods staat afgebeeld, wat het smaakprofiel ervan is en in welke recepten je die planten kan gebruiken.

Of er nog wat in de pijplijn zit bij Heynsquared? ’t Zal wel zijn!

Wild enthousiast van wildplukken?

Spreekt het idee van wildplukken jou ook zo aan? Dan is dit boekje misschien wel jouw ding. Je vindt het hier in onze webshop en in onze winkel in de Sint-Pietersnieuwstraat.

Ginlover of iemand in jouw kring die het zeker is? Neem dan voor vrijdagavond 25 oktober deel aan onze giveaway op Instagram en Facebook, want op beide kanalen valt een fles heerijke Ginderella te winnen!